İZKEM – ATIK BERTARAFI
Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY), çeşitli endüstriyel işlemlerden veya belediye atıklarından elde edilen, enerji üretiminde kullanılan bir yakıt türüdür. ATY, özellikle çimento fabrikaları, enerji santralleri ve diğer sanayi tesislerinde fosil yakıtlara alternatif olarak kullanılmaktadır. Bu yakıt türü, atıkların geri dönüştürülmesi ve enerji üretimi için kullanılması sayesinde hem atık yönetimi sorunlarını çözmeye yardımcı olur hem de fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltır.
Sanayileşmenin artması ekonomiye büyük katkı sağlarken, çevre sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Çevre sorunlarının en büyük kaynağı, yetersiz atık yönetimidir. Atık yönetiminin temelini geri kazanım oluşturur, ancak tehlikeli ve geri kazanılamayan atıklar için bertaraf zorunludur.
20/06/2014 tarihli ve 29036 sayılı Resmi Gazete ile yürürlükte olan Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY),Ek Yakıt ve Alternatif Hammadde Tebliği; atıkların hammadde olarak kullanılması ve atıktan türetilmiş yakıt hazırlanması, Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) hazırlama tesislerinde bulunması gereken asgari şartlara ilişkin teknik ve uyulması gereken kurallara ilişkin esasları kapsamaktadır.
ATY, genellikle çimento fabrikalarında, enerji santrallerinde, kireç ocaklarında ve bazı endüstriyel fırınlarda kullanılır. Bu tesisler, ATY'nin yanma özelliklerine göre tasarlanmış veya adapte edilmiştir.
ATY'nin kullanımı, atıkların bertaraf edilmesi ve enerji üretimi süreçlerinde önemli çevresel ve ekonomik faydalar sağlar. Atıkların enerjiye dönüştürülmesi, çöp depolama alanlarına olan ihtiyacı azaltır ve fosil yakıtların kullanımını sınırlayarak sera gazı emisyonlarını düşürür. Ekonomik açıdan, ATY'nin kullanımı enerji maliyetlerini düşürebilir ve atık yönetimi masraflarını azaltabilir.
Geri dönüşüm, doğal kaynakları koruyarak sürdürülebilir bir gelecek için ekolojik denge sağlar. Bu süreç, atıkların yeniden değerlendirilmesini ve çevreye…